Tæt samarbejde sikrede berømt sangskole et æstetisk og akustisk løft

Valget af lofter og lysarmaturer skete i tæt samspil mellem arkitekt, entreprenør og Ecophon. 

Sankt Annæ Gymnasium i København er verdenskendt for sine børnekor. Her stilles der ekstra høje krav til optimal akustik, men også til omgivelserne, der gerne skal kunne inspirere til høj kunstnerisk kvalitet. Så da Københavns kommune gennem renoveringspuljen Trust stod klar med penge til en opdatering af skolen, var tiden også kommet til, at de gamle metallofter kunne udskiftes. De var ikke særlig kønne at se på, og de levede ikke op til de skærpede krav til efterklang, som stilles af kommunen. 

Entreprenøren Enemærke & Petersen var udvalgt til at indgå i kommunens Trust-partnerskab, og entreprenøren pegede på Kant Arkitekter til at designe et nyt loft til skolen, der rummer elever fra tredje klasse i folkeskolen og op til 3.G. Arkitektonisk gik arkitekt Ask Abildgaard efter at skabe et lysere miljø. 

”Skolen var meget mørk. Vi ville prøve at løfte det lidt, skabe mere lys,” forklarer Ask Abildgaard fra Kant Arkitekter. 

Rolige lofter til et hårdt miljø

Men spørgsmålet var, hvordan dette kunne gøres bedst muligt på en måde, der holdt sig inden for de økonomiske rammer. På en skole er der yderligere den betingelse, at loftpladerne er robuste. Her var der få udbydere at vælge imellem, men arkitekten fandt ud af, at Ecophons akustiklofter levede op til både dette krav og til ønsket om at skabe et lysere miljø. 

Ask Abildgaard tog kontakt til arkitektrådgiver Poul Sauer Jensen hos Ecophon, som mange arkitekter trækker på, når de skal vælge den rette løsning til et akustisk loft. 

”Jeg ringer ofte til Poul. Og så kommer han med nogle loftprøver. På den måde kan vi analysere os frem til den rigtige løsning. Poul ved en masse om lyd, efterklang og reglerne i kommunerne. Han er en levende vidensbank. Uden ham skulle vi selv opsøge denne viden, og det ville tage lang tid,” siger Ask Abildgaard. 

 

 

Pludselig dukker den rigtige løsning op

I begyndelsen puslede arkitekten og hans kolleger med at skabe deres helt egen loftløsning. Men det var dyrt, og der var udfordringer med belysningen. Derfor faldt valget på Ecophon Master Rigid-loftpladerne, som er hvide og robuste, og som ikke har synlige skinner.

Valget af lys kom dog først på plads, da Ask Abildgaard sammen med entreprenøren havde været på besøg hos Novo Nordisk. Her havde man valgt det danske armatur Zarp Below, som nemt kombineres med alle Ecophons akustikplader.

”Vi var ved at opfinde noget selv. Men så kom Ecophons rådgiver på banen, og pludselig finder vi løsningen hos Novo, hvor man har sat et Ecophon loft op med lysarmaturer. Det var et system, præcis som vi ønskede det,” beretter han. 

”Det er superflot på skolen. Vi kan ikke sætte en finger på det. Det er tilmed nemt at montere – tømrerne har været glade,” slutter Ask Abildgaard. 

Den gode rådgivning fik stor økonomisk betydning. Prisen på loftet faldt nu til næsten det halve sammenlignet med et halvakustisk træloft, der var blandt de mulige løsninger, og som arkitekten selv havde måtte stå for udviklingen af.

 

 

FAKTA

Hvad: Montering af 9000 kvadratmeter akustikloft med Master Rigid Dp i kombination med lysarmaturet Zarp Below.

Hvor: Sangskolen Sankt Annæ Gymnasium, København.

Hvem: Københavns Kommune (bygherre), KANT Arkitekter (arkitekt), Enemærke & Petersen (hovedentreprenør).

Hvornår: 2019