Årets danske renovering 2018 fik suveræn akustik - helt usynligt

I årevis stod den gamle silo i Nordhavn i København med ”HVA’ DRIKKER MØLR” skrevet med kæmpebogstaver højt over byen. Nu er den brutale – og kolossale – betonbygning komplet forvandlet. Bygningen rummer nu luksuslejligheder, og den særprægede graffiti er blevet til navnet på en cocktail i restauranten på øverste etage.

Fotograf: Rasmus Hjortshøj

I dag er The Silo stadig en af Nordhavns mest karakteristiske bygninger. Den står som et nyt vartegn ved indsejlingen til et moderne og revitaliseret København. Ligesom den oprindelige silo gjorde for industrihavnen. 

Bag den karakteristiske facaderenovering gemmer sig nu en luksuriøs og markant bygningsoplevelse, der har stillet vanskelige krav til akustikken. 

Betonkonstruktionen er oprindeligt lavet til opbevaring af korn – hvor man ønsker at holde på kulden. Det giver til gengæld ikke optimale forhold for luksuslejligheder. Men en ikke uvæsentlig egenskab ved den karakteristiske facade er, at den fungerer som et klimaskjold. Det gav mulighed for at bevare de historiske betonvægge inde i bygningen. Og det er her, man bliver mindet om det gamle ekko-rim. For de store, blottede betonvægge i mange meters højde er måske nok imponerende rent visuelt, men det er også noget af det værste, man kan forestille sig rent akustisk. Derfor har det været helt afgørende at få reguleret og dæmpet akustikken – vel at mærke uden at gå på kompromis med det særlige æstetiske udtryk. 

format_quote

Den opmærksomhed, som The Silo nu får, viser, at det i høj grad giver mening at forfølge en drøm.

Arkitekterne valgte den mest diskrete løsning på markedet, nemlig fade® akustikpuds. Fade bruger en teknik, hvor specielle akustikplader fra Ecophon bliver pudset op, så akustikpladen slet ikke ses. Alligevel giver Ecophons akustikplader bag den porøse puds en meget effektiv regulering af både klangen, lydstyrken og efterklangen i rummet.

Fotograf: Rasmus Hjortshøj

Derfor giver denne løsning mulighed for at skabe store og næsten usynlige forbedringer af akustikken i f.eks. historiske bygninger. Eller elegante og ultra-minimalistiske løsninger i privatboliger. 

Se flere eksempler på akustikpuds fra Fade


En prisvindende renovering

The Silo har modtaget flere arkitektoniske priser. Bygningen blev udnævnt som årets bedste danske renovering, da parterne bag renoveringen i september modtog RENOVER PRISEN 2018. 

Se omtalen


Tidligere i år modtog bygningen en international pris som bedste højhus i Europa i 2018 – i konkurrence med langt højere og nybyggede højhuse i både London, Berlin og Paris. Prisen blev uddelt af "The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH)", som er verdens største organisation inden for højhusbyggeri.

Bag forvandlingen af den gamle kornsilo står arkitektvirksomheden COBE og bygherrerne Klaus Kastbjerg og NRE Denmark. NRE Denmark har også haft rollen som totalentreprenør. 

I den anledning sagde Klaus Kastbjerg fra Unionkul Holding: ”Den opmærksomhed, som The Silo nu får, viser, at det i høj grad giver mening at forfølge en drøm. I det her tilfælde var drømmen at bevare et af Nordhavns unikke vartegn og bringe det ind i en ny tidsalder. Projektet viser en vej fremad for renovering af gamle industrikvarterer i byerne.”

 

Tilbage